knivmakare skötselråd kolstål

Skötselråd - Kolståls knivar

vad är kolstål ?

Rena kolstål saknar ofta krom eller andra ämnen som motverkar korrosion. När kolstålet är nytt är det än mer känsligt och då reagerar det med det mesta som man skär i. Skär man i proteiner kommer en blåaktig eller grön patina uppkomma. Andra råvaror kan ge inslag av grått eller brunt. Detta skikt (patina) ger bladet ett visst skydd mot rostbildning. Självklart är det inte ett fullgott rostskydd men det är betydligt bättre än när kniven är ny. Det är därför ett smart val att börja skära proteiner istället för lök och grönsaker om man vill minska den bruna och gråa patinan och istället få en vacker blå ton på bladet

Hur tar jag hand om min kolstålsblad ?

Kolståls blad kommer rosta på mindre än 10 minuter om man lämnar den utan att torka av den efter man använt den, så se till att du har som rutin att skölja av den och torka av den så fort du är färdig.
Om du lägger undan kniven och vet att den kommer stå utan att den används i ett par veckor så är det rekommenderat att stryka olja över bladet innan du lägger undan den.

Vad gör jag om bladet har rostat ?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum eget diam in nisl mollis varius. Nulla facilisi. Ut porta faucibus diam, vitae scelerisque elit vestibulum eu. Mauris varius at quam at dignissim. Mauris volutpat lacus quis eros consequat blandit. Integer commodo odio eget luctus convallis. Sed commodo orci nec efficitur aliquam.

Varför väljer ni att använda kolstål ?

Vi anser att knivar av kolstål har en personlighet då den kräver mer vård och varje blad skapar sin unika patina samt att blad i kolstål är lättare att underhållsslipa och kan slipas väldigt vassa,

antfarm material vegetabiliskt garvat läder

Skötselråd - Läder

Hur tar jag han om min läder produkt ?

Allt läder behöver smörjas för att få så lång livslängd som möjligt. Man brukar rekommendera 2-4 gånger per år, lite beroende på hur utsatt lädret är för t.ex. slitage, sol, väder och vind. Smörjer man inte lädret kommer det att torka och förlorar då sitt naturliga skydd för slitage, smuts och regn. Och går det alldeles för lång tid utan att man smörjer, kommer det bildas små torrsprickor i själva narven, den starka, skyddande ytan på lädret – ”framsidan”. Har det väl bildats torrsprickor kan man inte få bort eller laga dessa, men smörjer man in lädret ordentligt kan man förhoppningsvis förhindra fortsatt förfall.

Hur tvättar jag min läderprodukt ?

Om lädret är gammalt och/eller blivit fläckigt, kan man prova att tvätta med en lädertvål. Därefter smörjer man in det med ett balsam. Det är dock ofta svårt att sia om resultatet, eftersom alla läder är unika och dessutom olika slitna. Är det dessutom ett gammalt läder får man vara ytterst försiktig; det är en balansgång med hur mycket vatten man kan använda. För mycket vatten kan förstöra objektet.